Hoe vervelend, je hebt onlangs een hostingpakket met domeinnaam bij Ongekend.nl ondergebracht en na veel werk wordt je website maar niet opgenomen in de zoekmachine. Je wordt hierdoor niet gevonden op het internet en klanten weten de weg naar je site dan ook niet te vinden. Bij Ongekend.nl krijgen we deze vraag dan ook regelmatig. De strekking van deze vraag is dus eigenlijk: Google vertoont mijn pagina’s niet. De redenen hiervoor kunnen uiteenlopend zijn en daarom geven je hier enkele tips

  1. Er wordt nog niet (genoeg) gelinkt naar je website
  2. Zoekmachines zullen je website pas vinden (indexeren) en opnemen als andere sites naar jouw toe linken. Veel (kwalitatieve) links zorgen dus voor een hogere waardering van je site. Het is dus belangrijk om zoveel mogelijk links te verkrijgen die verwijzen naar jouw website. Zodra er gelinkt wordt naar je website, zullen zoekmachines deze vanzelf gaan indexeren. Het is bij de grote zoekmachines zoals Google dan ook niet nodig om je website aan te melden. Doe je dit wel, dan kan dit in ieders geval geen kwaad.

  3. Je internetsite is pas net online
  4. Als je site online staat en je links op andere sites hebt verkregen, betekent dit niet dat je direct wordt gevonden in Google. Afhankelijk van een aantal factoren kan dit enkele dagen, weken tot enkele maanden in beslag nemen. Bij de meeste zoekmachines is dit bijvoorbeeld afhankelijk van de autoriteit van de sites die naar jou linken; heb je alleen links op pagina's die niet vaak worden geupdate, dan zal het langer duren voor je site wordt 'gevonden' door bijvoorbeeld Google.

  5. De website is opgebouwd in Flash of JavaScript
  6. Het internet kent naast de HTML-opmaak vele technieken om de mooiste websites in elkaar te zetten. Helaas zijn zoekmachines zoals Google niet in staat dit soort technieken uit te lezen en te begrijpen. Omdat de inhoud van bijvoorbeeld een Flash-animatie niet kan worden achterhaald, kunnen zoekmachines ook niet 'begrijpen' waar dit soort sites over gaan. Google leest dus eigenlijk een lege website bij je. Gebruik van JavaScript voor navigatiedoeleinden zorgt er vaak voor dat niet de gehele website kan worden doorzocht. Probeer deze technieken dan ook zoveel mogelijk te vermijden.

  7. Je gebruikt niet de juiste sleutelwoorden
  8. Om op bepaalde termen gevonden te worden, moet je er voor zorgen dat deze ook worden gebruikt in je webteksten. Doe je dit niet, dan zullen zoekmachines je site als niet relevant voor deze keywords beschouwen. Zorg voor goede, thematische content en afwisselend taalgebruik. Oftewel, gaat je website over het onderwerp 'webhosting', zorg dan ook dat woorden met dit onderwerp vaak terugkomen.

  9. Je heb een blokkade van een zoekmachine gekregen
  10. Zoekmachines delen soms penalties uit aan websites die zich, in hun ogen, 'onethisch' gedragen, bijvoorbeeld door het plaatsen van onzichtbare links of teksten met als doel een hogere positie in zoekmachines te bereiken. Door zo'n penaltie wordt je website dus (al dan niet tijdelijk) niet vertoond.

Gepubliceerd op 17 maart 2013, 13:03